Zonnepanelen zaaien.

Wat een droogte, warmte en wind hè, de vorige weken. Ik ben geloof ik als tuinder nog nooit zo stoffig thuis gekomen dan in die weken. Ideaal weer om onkruid te bestrijden op het land, wat dan ook is gebeurd. Niet tussen de groenten maar op de nu nog lege teeltbedden op het land.

Tijdens het land bewerken met de tractor enkele weken eerder is de meeste oude groenbemester en natuurlijke het nodige onkruid weggeschoffeld. Het restant heb ik met de hak in de hand nagelopen. (Een hak is een soort schoffel waarbij het blad naar je toe staat.)


Dit allemaal als voorbereiding op een werkzaamheid die ik nu voor het derde seizoen doe:
Het zaaien van levende zonnepannelen.Een mengsel van 8 tot 10 planten, die de nu nog lege bedden gaan begroeien. Het is een mengsel van groenbemesters.
Deze “zonnepannelen” zorgen voor de energievoorziening van het bodemleven en vormen daardoor een zeer belangrijke schakel in de groei en bloei op en van de tuinderij.

Met een oude zware handzaaimachine van bijna 30 kg, die prima overweg kan met een zaden mengsel van verschillende grootte is de klus eind vorige week in drie dagen geklaard.In totaal is ruim 7 km rij ingezaaid, op 42 teeltbedden.
Naar de sportschool gaan was deze week dan ook niet nodig.

Toen ik afgelopen zondag deze blog schreef had ik als eindzin: “Nu nog wachten op de regen”.
Gelukkig is die gekomen!

Zaaien groenbemester.