Woelmuizen testen winterpeen de Wenteling!

En goed bevonden!
Een van de testers kon er geen genoeg van krijgen. In zijn eetbare holletje (winterpeen) had hij zich verschanst.

Afgelopen vrijdag zijn de winterpenen grotendeels van het land gehaald.
De aanleiding was dat inderdaad de woelmuizen ze wel erg lekker vinden en er massaal van aan het eten waren gegaan. Ongeveer 1/3 van de oogst hadden ze al te pakken. Het “mooie” is dat ze de wortels van onder de grond helemaal uithollen. Er blijft alleen een hulsje over, waar bovenop soms het loof nog zit.
Dit deed me denken aan het grapje met de lege eierschaal in het eierdopje wat we vaak met de kinderen deden. (Ha lekker een eitje ….. en dan blijkt hij al op te zijn)

Nu is het niet zo gek dat de muizen zich massaal hier op hebben gestort.
Sinds twee weken heb ik een refractometer, een eenvoudig meetinstrument, waarmee je de opgeloste stoffen (o.a. suikers, mineralen en allerlei oplosbare organische stoffen) in het plantensap kunt meten. Deze wordt uitgedrukt in Brix-waarde. Hoe hoger de waarde hoe meer opgeloste stoffen in het sap. Wat een uitdrukking kan zijn van de innerlijke kwaliteit, de voedende waarde van de groente.
Wat blijkt nu dat de winterwortels van de Wenteling een waarde van 10 hebben, wat redelijk goed is. Deze muizen hebben dus een neusje voor gezonde kost!

Helaas gaat dat ten koste van de oogst. Ook zijn er volop veldmuizen op de Wenteling te vinden dit jaar die zich te goed doen aan de zaden van de ingezaaide groenbemester.
Eigenlijk heel vervelend en je merkt dat er nog geen sprake is van een biologisch evenwicht op de Wenteling. De vos zou een goede natuurlijke vijand kunnen zijn en hopelijk gaan de jagers inzien dat deze dieren ook van nut kunnen zijn.

Ik wil me de komende jaren meer gaan toeleggen op de innerlijke kwaliteit van de groenten in relatie met het bodembeheer. Meer daarover in een volgende blog.

Mocht u onze winterpeen ook eens uit willen proberen? Ze zijn te bestellen kijk hiervoor op de bestellijst.