Wat Minister Hugo de Jonge misschien eigenlijk ook nog had willen vertellen …….

Afgelopen week is er weer een persconferentie geweest over het Coronabeleid van de regering.
Dinsdagavond had ik een tuindersbijeenkomst en heb de conferentie woensdagavond bekeken. Woensdagnacht sliep ik slecht en werd met angst wakker (niet zo best voor je immuunsysteem). Met name de volgende woorden van Hugo de Jonge raakten me: Iedereen is vrij om zich te laten vaccineren of niet. Maar de mensen die zich niet laten vaccineren zorgen voor de vrijheidsbeperkingen van het hele land. Gevoelsmatig voor mij een oproep tot polarisatie.

Nu herken ik mezelf eerlijk gezegd in deze karaktertrek van Hugo de Jonge wel.
Wanneer ik op de tuin aan het oogsten/werken ben en ik heb een bepaald doel voor die dag voor ogen of beter gezegd mijn hoofd heeft dat, kan ik meedogenloos zijn als ik denk dat ik dat doel niet ga halen. Mijn hoofd neemt het over en wat goed voor mij  of voor de mensen die werken op de tuin is, wordt totaal ondergeschikt aan het doel. Bijvoorbeeld op tijd de groenten kunnen afleveren op het afhaaladres.
Het doel wordt heilig. Een totale focus alleen daarop.
Ik hoor dat ook terug in de woorden van de minister. Een totale focus op vaccinatie en dat ook zien als heilig doel om ons land gezond te krijgen en te houden.

Gelukkig ben ik me er steeds meer van bewust om op zulke momenten mijn hoofd niet alleen de regie te geven en het doel niet als heilig te beschouwen en mijn blik wat te verruimen. Een voor mij werkende vorm is even mijn aandacht terug te brengen in mijn lichaam via mijn ademhaling. Dat geeft dan gelijk al een ontspanning in mijn lichaam en mijn hoofd.
Ik heb het idee dat we hier ook op aarde zijn om dingen te leren. Voor mij is dit inzicht daar een voorbeeld van.

Dit geldt denk ik ook voor de hierboven genoemde karaktertrek van de minister.
Ik verwacht namelijk dat over niet al te lange tijd het inzicht ook bij hem komt, dat de oplossing voor onze gezondheid niet alleen zit in een vaccin, maar dat we zeker breder hebben te kijken.
Onze leefstijl met gezonde voedende voeding, bewegen, rust, ontspanning, sociale contacten en gaan doen wat werkelijk bij je past zeer belangrijke factoren zijn om ons immuunsysteem optimaal te krijgen en te houden.

Ik draag heel graag hieraan bij middels het verbouwen van gezonde voedende groenten op de Wenteling.
En wanneer men ook graag in beweging komt, dan biedt de Wenteling ook mogelijkheden daartoe door mee te helpen op het land.

Ik wens u een goede gezondheid toe!
O, ja en die angst ging gelukkig weer over op de tuin, toen ik groenten aan het oogsten was.