Verrijdbaar tunneltje.

Een relatief koude maand maart zorgde er voor dat veel planten nog in knop zitten af te wachten op warmere tijden. Als ik het weerbericht mag geloven, dan gaat dat deze week gebeuren.
Ruim een week geleden is de eerste sla gezaaid in zaaitray’s. Zaaitray’s bestaan uit kleine potjes die aan elkaar vast zitten. Er zijn 3 verschillende slarassen gezaaid: Kropsla, rode eikenbladsla en gespikkelde Romaanse sla. Volgende week volgt een 2de zaaisel en de bedoeling is om dit voorlopig om de 2 weken te herhalen. Deze opkweek vindt plaats in onze achtertuin.

Om het ontkiemen te versnellen en de kleine plantjes te beschermen, vindt de opkweek plaats in een klein tunneltje. Dit tunneltje staat op een kistenwagen. Een kistenwagen is een soort kruiwagen voor kisten. Hierdoor is het tunneltje verplaatsbaar van uit de zon naar in de zon en omgekeerd. Dat is handig gezien de grootte van onze achtertuin en de hoge bomen die in de buurt staan. Het ziet er een beetje provisorisch uit, maar voorlopig voldoet het prima.
Het is leuk om dat soort dingen aan huis, op eigen erf te doen, ook als is dat erf erg klein.

Over ongeveer 5 weken verwachten we dat de plantjes na zaaien uitgeplant kunnen worden.
Het is de eerste keer dat we sla zelf opkweken. De rede dat we dit nu zelf doen is dat de transportkosten voor het ontvangen van een paar opgekweekte bakken slaplantjes relatief hoog zijn. Verder kun je nu zelf je rassen kiezen. Bij de plantenkweker lift je logischerwijs met de rassen voor de grote slatelers mee en heb je geen keuze van ras.
En wat je nu ook meemaakt is de prettige spanning van hoe gaan ze opkomen!

Waar deze plantjes uiteindelijk de grond in gaan is nu nog niet helemaal duidelijk. Bij de volgende blog vertellen we daar meer over.