Vegetarische boerenkool telen is lastig dit jaar.

Het is een bijzonder teeltjaar geweest in meerdere opzichten.

Zoals u waarschijnlijk nog wel herinnert is het uitzonderlijk droog en warm jaar geweest, Een zomer die startte in mei en eindigde eind oktober. Halverwege oktober heb ik nog beregend! Dat is me nog nooit overkomen.

 

Nu houden veel kolen niet van heel droog en warm weer. Ook de boerenkool niet. Ze voelen zich dan niet helemaal happy en warempel dan komen de luizen. Zeker met de drogere oostenwind die er dit jaar opvallend veel waaide. De melige koolluis is een luis die veel voorkomt op kolen, zo ook op de Wenteling. Als deze in het najaar komt dan lukt het meestal de dan nog aanwezige natuurlijke vijanden zoals de zweefvlieg, sluipwesp en gaasvlieg niet om ze voldoende in toom te houden. Hun aantal neemt af in het najaar terwijl de luizen in aantal toenemen. Zo ook dit jaar. Alleen was de onbalans nog extremer. Om mijn klanten toch nog een fantsoenlijk product te leveren, worden bij de boerenkool selectief de “schoonste” bladeren geoogst. Deze bladeren worden vervolgens allemaal nog gewassen in een kruiwagen met water.

Mijn wasplaats is op het land en bestaat uit een matras op poten, een vlonder waarop je kunt staan, een pallettank met water en een pompje op een accu. Het geheel staat in een houtenframe, dat met zeilen deels kan worden bedekt tegen regen of wind. (Juist niet voor de wind uit het oosten.) Ik heb nog nooit zo’n mooie en natuurlijke wasplaats gehad. Je staat zelfs nu nog steeds tussen de bloemen!

 

Een werkschuur is er niet en daarom is de bus mijn gereedschap opslag, kantine, koelcel tijdens oogstdagen en natuurlijk mijn transportmiddel.
Ons huis vormt de geconditioneerde opslag voor zoete aardappels in de oude slaapkamer van mijn zoon en van winterpeen in het schuurtje. In het voorjaar was onze achtertuin de opkweekplek voor met name bladgewassen. En herbergt een kleine plek op zolder m’n kantoor.
Eigenlijk hebben we thuis al een kleine boerderij.

Hier hebben we afgelopen jaar kunnen oefenen om het komende seizoen de stap naar een echte boerderij te maken…?

A.s. zaterdag 22 december houden we een actie in het Zuid Limburgse Heuvelland om daar wie weet onze plek te vinden, kijk maar in de aganda op deze site.

Voor u allen gezellige Feestdagen en een bijzonder mooi nieuw jaar toegewenst.