Topmodel op de Wenteling.

Gisteren zat ik op m’n bankje op de tuinderij even te pauzeren toen ik een bijzondere vlinder voorbij zag fladderen een koninginnenpage. Dat gebeurt niet zo vaak.

Een aantal weken eerder tijdens het wieden van de peen waren we al rupsen van deze vlinder tegengekomen. Van dat loof houden ze erg. Venkel lusten ze ook graag trouwens.

Inmiddels dus verpopt en uitgekomen.

Ik had hem die dag al eerder gezien. Maar nu lag mijn fototoestel in de buurt.
Het bankje staat voor het bed met prei en uien. Een paar jaar geleden zou ik hem daar niet hebben gezien om de simpele reden dat de vlinder op deze planten niet zijn eitjes legt.

Dit jaar heb ik echter tussen de prei en uien ook peen gezaaid als experiment tegen de uienvlieg (en wortelvlieg). Vorig jaar had ik daar erg veel last van in de prei. Misschien dat de geur, vorm en kleur van het peenblad de uienvlieg op afstand houdt.

Dus de peen was nu aanwezig en daar kwam zij op af.

 

Het valt niet mee een fladderende vlinder te fotograferen of een die slechts even blijft stilzitten. Dat lukte me dus ook niet. Een halve vlinder of geen vlinder in beeld was het resultaat. Terug op het bankje het resultaat bekijkend, zag ik dat zij in het wortelgewas verdween. Een tweede poging..?

Alsof ze het wist, zat ze heerlijk op de grond in het zonnetje te wachten, totdat ik met mijn fototoestel haar op mijn gemak kon fotograferen, wellicht als bedankje voor het telen van de peen voor haar…….en haar toekomstige kinderen.

Een plaatje niet.