Papillon

Frans was vroeger op de middelbare school niet bepaald m’n favoriete vak. Een prachtige taal, maar helaas niet voor mij weggelegd. Waarom dan toch als aanhef van deze blog een frans woord? Het antwoord is tweeledig.
“Papillon is een nummer van de Editors, een band die dit jaar op Pinkpop speelde. Ik had nog nooit van ze gehoord, maar toen ik op TV hen dit nummer hoorde spelen, was ik gelijk verkocht. Op You Tube kunt u het concert op zoeken.

Papillon het Franse woord voor vlinder en dan met name de rupsen van het grote koolwitje vormen de afgelopen weken een ware plaag op de tuinderij. Normaal worden enkele koolplanten op een veld belaagd door deze rupsen. Daarbij gaan ze zo rigoreus te werk dat alleen de hoofdnerven van een blad nog te zien blijven. Dit jaar echter zijn alle savooie kool planten aangetast. Een waar slagveld (zie foto).
Mijn tactiek in deze was, wachten op de natuurlijke vijanden van deze opvallende rups, die hen dan in toom houden.

Dat wachten en vertrouwen op de goede afloop is een lastige. De omgeving kent deze agrarische activiteit nog niet, waardoor er weinig tot geen rups etende vogels hier rond fladderen.
Een andere belager van deze rups; de sluipwesp, leek zich hier niet voor te doen.
Toch maar vorige week begonnen met het met de hand vangen van deze rupsen, puur om er iets tegen te doen en zo mijn geweten te sussen. Afgelopen zaterdag bij het wegvangen van rupsen in het tweede bed met savooie kool kwam ik 3 geparasiteerde rupsen tegen. Ik ben toen gelijk gestopt met vangen, want deze natuurlijke vijanden kunnen dat zoveel beter.
Het is een gokje, maar ik heb er vertrouwen in, dat de natuur het oplost.

 

Eind augustus en in september worden een aantal activiteiten op de Wenteling georganiseerd: “Tuinderij Belevenissen” en “Aardappeloogstfestijnen”. Zie voor verdere informatie onder het kopje “agenda” op deze website. Ik zou het leuk vinden u daar eens te ontmoeten!