Over de Wenteling

De Wenteling

De naam van m’n biologische tuinderij “de Wenteling” is ontsproten in 2015.

Vanaf de start in 1995, voerde de tuinderij de naam “De Tuin”. Deze paste in 2015 niet meer.

Wat al langer in me borrelde wilde ik in 2015 gaan realiseren. Namelijk me meer gaan toeleggen op de teelt van de groenten i.p.v. allerlei andere werkzaamheden te doen die nodig waren in het groente-abonnementenbedrijf wat ik toen voerde. Wanneer er voldoende nieuwe klanten zouden komen kon ik deze werkzaamheden meer gaan overdragen op m’n medewerkers. Een hele wenteling zou dat voor mij betekenen. Maar natuurlijk ook voor de toekomstige nieuwe klanten die een deel van hun eigen keuzevrijheid voor de groenten die ze gingen eten uit handen zouden geven.

Helaas lukte het niet om voldoende nieuwe klanten te interesseren, waardoor deze wenteling toen geen doorgang vond.

Nu in 2024 is mijn eigen wenteling en die van de tuinderij in volle gang en de naam van de tuinderij zeer actueel.

De Wenteling teelt voor een belangrijk deel zijn groenten voor afzet direct aan de consument in de regio. De verbondenheid met hen is belangrijk.
Daarnaast levert de Wenteling aan een paar winkels, een regionale afzetorganisatie en collega’s.

Op persoonlijk vlak richt ik mijn aandacht en tijd nu veel meer op de bodem en de teelt en dienen zich nieuwe uitdagingen aan: minder of niet meer op m’n tenen lopen zodat de tuin steeds meer ook dienend wordt voor mezelf. Het toelaten van andere mensen die komen werken op de tuin is nu ook gaande, waardoor de tuin ook dienend voor anderen wordt. Dat is een mooie ontwikkeling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor de toekomst ligt een nieuwe uitdagende ontwikkeling in het verschiet.

De bodem en de natuurlijke omgeving van de tuinderij is een belangrijke basis. Om deze op professionele wijze verder te ondersteunen en te verbeteren is er meer focus en een efficiëntie- slag nodig naar mijn idee. Beperking van het aantal verschillende groenteteelten op de Wenteling en het aangaan van een samenwerking in afzet met andere biologische boeren en tuinders in de omgeving is daarbij een logische weg.

Het resultaat is dat de groenten met meer aandacht worden geteeld in betere omstandigheden en in een steeds beter wordende bodem waardoor u als consument meer voedende maaltijden met meer variatie kunt gaan bereiden:

een positieve ontwikkeling voor uw gezondheid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA