Oesterzwammen kweek je thuis.

Misschien dat u ze ook wel eens op de weg ziet rijden, vrachtwagens met een tekst in de trant van: “Afval bestaat niet”.
Het mooie is, dat we met z’n allen steeds bewuster worden van de invloed van onze levenswijze op de Aarde. En dat er van alle kanten steeds meer initiatieven komen om deze negatieve invloed te verminderen.

Recyclen past daar ook bij, waarbij het afval van het ene proces een grondstof is voor het volgende. Wist u dat u in uw thuissituatie maar ook op uw werk dit direct kunt gaan toepassen met koffiedrab?
In november afgelopen jaar zijn we thuis gestart met het telen van oesterzwammen op koffiedrab m.b.v. een zgn. “grow-kit”. Tja als tuinder moet je toch iets te telen hebben.

Er zijn verschillende bedrijven die een teeltpakket aanbieden, waarmee je direct van start kunt gaan. Het pakket wat wij hebben bestaat uit een emmertje met een paar afgeplakte gaatjes, een zakje met schimmelbroed en een summiere teelthandleiding. Als je schoon kunt werken zou het moeten lukken.

We drinken thuis niet zo veel koffie en de verwarming staat niet zo bijster hoog, waardoor bij ons de teelt trager verliep als beschreven in de teelthandleiding. Dat is niet erg.
Vorige week zag je de eerste kleine zwammetjes verschijnen.

En deze week dan de eerste oogst! Die wordt helaas wat anders dan verwacht. Doordat de lucht te droog is op de plek waar de emmer staat en omdat waarschijnlijk de zon er op heeft gestaan, zijn de oesterzwammen aan het verdrogen. Maar niet getreurd, want binnen een paar weken volgt een tweede oogst en dan natuurlijk op een wat vochtigere plek in huis uit de zon.
Ik vind het leuk om er mee bezig te zijn.
Voor buiten hebben we een aantal berkenstammen met de oesterzwamschimmel geënt, en daarvan verwachten we het komend najaar wat van te kunnen oogsten. Gewoon lekker buiten tijdens het paddestoelenseizoen. Ik foeter regelmatig op de grote bomen die in een plantsoen staan achter onze achtertuin, waardoor we een erg schaduwrijke achtertuin hebben. Ik heb daar regelmatig een discussie over gehad met mijn dochter. Maar nu zorgen ze voor een prima klimaat voor de oesterzwammen. Krijgt mijn dochter toch gelijk dat we de bomen hard nodig hebben!