M’n twee baby’s.

Met het voorzaaien van de eerste groenten is afgelopen vrijdag het nieuwe seizoen begonnen.
Als eerste is in een zaaitray (een plaat met potjes die aan elkaar vast zitten) bloemkool gezaaid. Het ras heet Odysseus. Een vroeg type met relatief kleine kolen en een buitengewoon goede smaak; zo vermeldt de catalogus.
Verder zijn de eerste peultjes voor gezaaid in een kist met houtkrullen.

Om het kiemingsproces te bespoedigen zijn beiden op een verwarmingselement geplaatst wat zorgt dat de bodemtemperatuur op ongeveer 20 ºC blijft. Ze staan vlak bij het raam op de kamer van één van onze kinderen, die inmiddels al een tijd het huis uit is.

Gekscherend zeggen Carien en ik tegen elkaar, dat ik even naar mijn twee baby’s ga kijken. Het is leuk om er mee bezig te zijn.
Afgelopen maandag kwamen al de eerste koolplanten boven. Heel snel dus. En de onderstaande foto’s zijn vandaag, woensdag, genomen. De meeste zaden zijn al ontkiemd.

 

 

 

 

 

 

De peultjes hebben al  wel flinke wortels gemaakt, de eerste blaadjes laten zich echter nu nog niet zien.

Op het land is het erg nat op dit moment. Als je een kuiltje graaft dan loopt er water in tot ongeveer 6 cm onder het maaiveld. Die nattigheid is niet goed voor het bodemleven en de structuur van de grond vermoed ik. Één voordeel heeft het wel, dat de muizen hun holletjes verlaten en hun heil gaan zoeken op andere hoger gelegen plaatsen. Wordt de muizenplaag op natuurlijke wijze minder!

Dit voorjaar ben ik gestart met een praktijkcursus “Selectie in eigen boerenhand” meer daarover een volgende keer.