Boerenkool…….jaaaaaa!

Sinds dat ik/we een biologische tuinderij hebben, heeft boerenkool deel uitgemaakt van het teeltplan. Zelfs toen er vorig jaar geen tuinderij was, stonden er een paar struiken in onze voortuin. Tja ik heb iets met boerenkool.
Boerenkool associeer ik met winter en koelte buiten en gezelligheid en warmte binnen. Die combinatie spreekt me aan.

Daarnaast is het één van mijn lievelingsgroenten om te eten. En die blijkt ook nog heel veel gezonde stoffen te bevatten als: vitamines A, B, C en K, mineralen als Ca, Mg en Fe en anti-oxidanten. In Amerika wordt het terecht een super-food genoemd.
Boerenkool is een oud gewas wat bij de Romeinen ook al gegeten werd.

Boerenkool neemt dit jaar een belangrijke plek in op de Wenteling. Er staan 6 verschillende rassen waaronder ook een paarse variant. Deze rassen vergelijk ik op smaak, groeiwijze, opbrengst en winterhardheid. Die me het beste bevalt teel ik volgend jaar ook weer.

Ruim 4 ½ maand geleden zijn ze gezaaid. Het zijn allemaal zaadvaste rassen, wat inhoud dat je zaad van deze planten geoogst weer vergelijkbare planten oplevert. Je zou zelfs kunnen gaan selecteren op je bedrijf om tot een plant te komen die het juist heel goed doet op jouw grond.
Hieronder worden de verschillende rassen voorgesteld!

Lerchenzungen, werd bij een vorig rassenvergelijk als lekkerste bevonden. Komt uit Duitsland

 

 

 

 

 

Roter Grunkohl, de paarse variant, die bij het koken meer naar groen gaat kijken. Levert een mooie kleurschakering op het land op.

 

 

 

 

Westlandse winter, een oud Hollands ras.

 

 

 

 

 

Alive Vates Grex, uit Amerika overgekomen en gekozen wegens goede winterhardheid.

 

 

 

 

Tall Alive Grex, eveneens een ras uit Amerika met goede winterhardheid, maar met een iets hogere groei.

 

 

 

 

Halbhoher gruner Krauser. Ook dit ras komt uit Duitsland, waarbij wordt vermeld dat deze een voortreffelijke smaak zou hebben.

 

 

 

 

Mocht u ook zin krijgen in de boerenkool? Elke woensdag aan het einde van de dag hebben we huisverkoop met o.a. super verse biologische boerenkool. Stuur hiervoor een e-mail naar welkombij@tuinderijdewenteling.nl dan ontvang je geheel vrijblijvend verdere informatie over onze huisverkoop.