Het is tijd voor Zoete Aardappel

Vroeger nog nooit van gehoord, behalve dan als je de gewone aardappel te koud bewaart, maar nu steeds meer in trek: De Zoete Aardappel.
Een warmte minnend  subtropisch gewas dat zijn oorsprong kent in Midden- en Zuid-Amerika. Door verdergaande selecties zijn er nu rassen van de zoete aardappel die in ons klimaat een goede kans van slagen hebben. Daarbij opgeteld dat het hier steeds warmer lijkt te worden, worden ze nu ook, nog op bescheiden schaal, in Nederland geteeld.

Dit jaar voor het eerst uitgeprobeerd en met succes. Ze hebben het op de Wenteling beter gedaan dan de gewone aardappels die door een virusinfectie voor een belangrijk deel naar de koeien zijn gegaan.

Je moet wel geduld hebben. Zo’n 6 weken na het planten beginnen ze pas te groeien. Blijkbaar hebben ze even de tijd nodig om te aarden. Geen onbekend verschijnsel, waar ondergetekende zich in kan herkennen…. (en ook onze hond Bella).

Na deze periode gedragen ze zich als een lid van de windefamilie en vormen lange uitlopers waarmee ze de bodem helemaal bedekken. Als het buiten kouder gaat worden moeten ze geoogst worden. Het oogsten is een leuk karwei en moet voorzichtig gedaan worden omdat de verse wortels snel worden beschadigd. Tijdens het oogsten merk je het effekt van deze goede bodembedekker. De eerste 5 a 6 cm van de grond zijn prachtig rul. Met hun bladerdak beschermen ze de grond prima tegen zon, wind en regen.

De zoete aardappel is een verdikte wortel en geen knol. Je kunt hem het beste bij ongeveer 12 ˚C bewaren. Hij bevat verschillende gezonde stoffen waaronder flavonoiden . In tegenstelling tot de aardappel bevat hij geen zetmeel maar inuline wat voor mensen met diabetes gezonder is.

Wilt u hem graag eens uitproberen?  Ze smaken namelijk heerlijk. Hij is verkrijgbaar bij onze huisverkoop zie blog: Huisverkoop van start.