Havermoutpap met salade.

Regelmatig luister ik tijdens werkzaamheden op de tuinderij naar een podcast (een interview in digitale vorm).
Zo’n twee jaar geleden maakte ik kennis met Richard de Leth tijdens zo’n podcast. Het sprak me aan wat hij vertelde en heb toen zijn boek “Oersterk” gekocht.
Richard heeft als missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met een gezonde leefstijl, waaronder ook voeding. Zijn grondgedachte hierbij is dat het functioneren van ons lichaam nog erg lijkt op dat van de oermens, terwijl onze omgeving totaal veranderd is.

Inmiddels verzorgt hij nu zelf ook podcasts, waarbij hij inspirerende mensen uit het werkveld van leefstijl interviewt.

Wat betreft voeding promoot hij om veel groenten, zo’n 500 gram dagelijks te eten. Dat kan zijn in de vorm van soep, salade, smoothie’s en natuurlijk gekookt. Dat was overigens niet de rede dat zijn verhaal mij aansprak, maar natuurlijk een mooie bijkomstigheid als tuinder zijnde.
Groenten bevatten veel mineralen, vitamine’s, anti-oxidanten welke voor ons weldadig zijn; ook voor ons immuunsysteem.
Vaak aten wij groenten alleen tijdens de warme maaltijd en soms bij warm weer een tomaat of stukje komkommer bij de boterham tussen de middag.

Richard maar ook specialisten die hij interviewt  hebben uiteindelijk wel iets losgemaakt bij mij en ook wel bij Carien.
Nu zit ik sinds een kleine maand ‘s morgens na de warme havermoutpap nog met een kommetje salade aan tafel. Van tevoren dacht ik; wat een bijzondere combinatie. Maar het valt en  bevalt goed.
Ook tijdens de andere maaltijden maken groenten daarvan deel uit.
Het resultaat is dat we meer groenten eten en wat minder koolhydraatrijke graanprodukten.

Het zou tussen me oren kunnen zitten, maar ik heb het idee dat ik me fitter voel. Ook bijzonder is dat ik voortaan veel  minder of geen blaasjes meer in mijn mond heb. Voor mij een teken dat het ook goed is voor de wand van mijn spijsverteringskanaal.
Het kost wel wat extra tijd om een verse salade te maken, maar ook weer niet zo veel en ‘s morgens ben ik toch altijd al vroeg wakker.

Meer groenten eten voelt goed. Misschien ook eens proberen? Vanaf ca. half mei verwacht ik weer de eerste verse groenten van de Wenteling.

                                                          Een ontkiemende broccoliplant