Een gelukkig en prachtig 2019 toegewenst.

Een gelukkig 2019 toegewenst waarbij zich vele mooie momenten voor u mogen ontvouwen.

Vorige week liet zich op de tuin een roodborstjes zien. Ze vloog tussen de Flower Sprout planten en ging op de kop van een plant zitten. Vervolgens fladderde ze naar een bamboestok die de scheiding tussen twee verschillende rassen van deze groente markeert.
Als ik een roodborstje zie, denk ik aan mijn moeder.


Vaak was ze in de tuin bezig en wanneer ze planten aan het verzetten was dan gebeurde het regelmatig dat er een roodborstje vlakbij haar en zelfs op de steel van haar schop neerstreek. Dat vond ze altijd heel bijzonder …..

Ik denk dat roodborstjes van een tuin houden waar graag insecten in zitten.

Mijn moeder bemeste haar siertuin altijd organisch met eigen compost en soms met vaste mest. Ik heb ze nooit kunstmest zien gebruiken. Intuitief wist mijn moeder waarschijnlijk dat ze de bodem(leven) moest voeden en dat zorgde voor insecten in en op de bodem, waar roodborstjes dol op zijn.

Ik vind het roodborstje een prachtig vogeltje en ik ben blij dat het me helpt de luizenplaag in de kolen op de Wenteling te beteugelen.
Eigenlijk helpen we elkaar. Omdat ik daar groenten teel kan het roodborstje daar leven.

De teruggang van de biodiversiteit, waar je van hoort in de media, is heus niet zo ingewikkeld om te restaureren. Zorg voor variatie op het land en integreer natuur en landbouw. Het enige is dat we wat meer moeten gaan betalen voor onze voedingsmiddelen, maar daar krijgen we een prachtige levende en inspirerende omgeving voor terug. Die bovendien gezonde producten voor ons voortbrengt.

Gisteren zag ik dat er een koppeltje roodborstjes rondvliegt en hipt op de Wenteling …………