De Composthoop.

Sinds 3 weken ligt hij op het land: De composthoop.

Zodra hij er lag was hij onderdeel van de tuinderij. Frapant hoe snel dat gaat. Het komt voor mij over als een echte verrijking. Mooi, want ook op een ander vlak gaat hij als het goed is daarvoor zorgen. Namelijk een verrijking van het bodemleven op de tuinderij. Met als doel: Gezonde plantengroei met voedzame groenten als resultaat. Daar wil ik de komende jaren graag op inzetten.

Natuurlijk kun je het bodemleven voeden door o.a. aangekochte compost, net als vorig jaar. Toch heeft het gebruik van “eigen”compost met ingredienten uit de omgeving mijn voorkeur.
De uitgangsmaterialen van deze eigen compost bestaan namelijk uit: Bio-stalmest van de Dobbelhoeve, oud bio-kuilvoer ook van de Dobbelhoeve, teeltgrond van de Wenteling, houtsnippers van boomrooierij Weijtmans uit Udenhout, bladcompost, humuscompost, half gecomposteerd hout, bentoniet (klei), lavameel en een beetje Guano (gedroogde vogelpoep). Het is alsof je aan het “bakken “ gaat.
Alle materialen werden in lagen opgestapeld en zo ontstond een ril van ca. 1,50 meter hoog. en ca. 10 meter lengte.

Na het mengen van deze lagen door het omzetten met een riek kon het composteringsproces beginnen. Wanneer de temperatuur van de composthoop gaat oplopen is dat een duidelijk teken daarvoor.….. Gelukkig deed hij dat al na een paar dagen. Daar was ik heel blij mee en heb dat ook wereldkundig gemaakt om even een paar gelukskreten uit te slaan.

Tijdens het composteringsproces wordt makkelijk afbreekbaar organisch materiaal omgezet in wat stabieler organisch materiaal. Door toevoeging van met name lavameel worden ook allerlei mineralen aan de compost toegevoegd.
Inmiddels is de hoop al drie maal omgezet. En is hij over de hele lengte van de ril warm. De hele hoop is afgedekt met compostdoek, wat zorgt voor bescherming van de hoop tegen regen en koude wind.
Over een week of vijf, zes hoop ik dat hij klaar is en mag dan het land op. Wat zal het bodemleven daar blij mee zijn!