De bijdrage van de Wenteling.

Sinds dat ons land in een intelligente lock-down is, wordt er beduidend meer langs het land van de Wenteling gewandeld.
Gisteren toen ik bezig was een van de eerste planten van dit seizoen, de tuinbonen uit te planten zei een voorbijganger: “ Wat een mooi plaatje, iemand werkend op het land.”
Dit had ik nog nooit gehoord. Wel zo van wat is het mooi die groenten en bloemen op het land. Maar deze uitspraak was bijzonder, als of ik werkzaam was in het Openlucht Museum een plaatje verbeeldend uit vroegere tijden.
Is dit dan mijn bijdrage in deze Corona-tijd? Het verzorgen van een mooi plaatje voor wandelaars, mensen die even ontspanning nodig hebben?

Ik was er al eerder in mijn gedachten mee bezig geweest.

In deze tijd vol berichtgeving over het Corona-virus hoor je over allerlei inspanningen uit diverse sectoren. Natuurlijk over die uit gezondheidszorg maar daarnaast ook hartverwarmende en bijzondere initiatieven uit andere sectoren.
Wat doet de Wenteling in deze?
Eigenlijk gaan mijn werkzaamheden, die de seizoenen volgen, gewoon door. Aan het tuinwerk verandert niets. Of eigenlijk toch wel….
Of het toeval is of niet, maar vanaf dit jaar zet ik me met de tuinderij extra in om de voedingswaarde van de geteelde groenten positief te gaan beinvloeden.
Daarvoor verricht ik extra werkzaamheden:

De composthoop die sinds het begin van februari op het land ligt en inmiddels 8x is omgezet is daar een onderdeel van. De compost is inmiddels veel kleiner van stuctuur geworden en zit vol micro-organismen. Deze compost is deze week over het land verspreid en zal zeker de bodem gaan voeden.Ook is er lavameel op het land gebracht die voor allerlei extra mineralen in de bodem gaat zorgen.
Verder gebruik ik een biologisch middel wat planten helpt aan silicium wat belangrijk is voor de opbouw van de planten.
Het veelvuldig toepassen van groenbemesters waardoor de grond zoveel mogelijk beworteld en bedekt wordt gaat ook dit jaar verder. Wist u dat tot wel 70 % van wat een plant aan suikers in de bladeren onder invloed van licht maakt aan de bodem wordt afgegeven voor micro-organismen waarmee de plant samenwerkt? Op die manier verrijk je je bodem.

De combinatieteelt, wortel – uien, wordt uitgebreid met een paar nieuwe combinaties.
Het toepassen van mulch in gewassen als, knolselderij, boerenkool, aardappels en spruiten krijgt zijn vervolg.

Al deze, deels nieuwe, maatregelen hebben als doel de groenten gezonder te laten groeien.
En wat blijkt nu, dat goede voeding ook een belangrijke factor is om uw immuumsysteem goed te laten werken. Waardoor u minder bevattelijk bent voor allerlei ziekten en als u toch ziek wordt sneller herstelt.

Met het paasweekend voor de deur wil ik u nog graag vertellen dat sinds twee weken in de opgaande groenbemester een eend op 11 eieren aan het broeden is!
Ondanks alle voorjaarswerkzaamheden met de tractor blijft ze op haar nest terugkomen en vormt ze een begroeid eilandje op het land.

Ik wens u Prettige Paasdagen een Gezonde Tijd tegemoet.