Bio-spruiten van de Wenteling

Het is spruiten-tijd en daarom wil ik u graag iets vertellen over de spruiten die op de Wenteling geteeld worden.
Dit seizoen staan er twee rassen op het land met de namen Neptuno en Auslese. De spruiten zijn half mei gezaaid en ongeveer een maand later uitgeplant. Half november zijn de eerste spruiten geplukt en ik hoop deze tot en met februari te kunnen oogsten.

De spruiten groeien in de oksels van de bladeren. Gedurende het plukseizoen vormen de spruiten zich steeds hoger in de kop van de plant. Afhankelijk van het weer gaat de plant zo rond begin maart starten met het vormen van bloemknoppen. Dat is ook gelijk het moment dat de pluk stopt omdat de spruiten dan gaan barsten.

Overigens worden de spruiten van de Wenteling met de hand geplukt. Tijdens het plukken worden de slechte eruit gesorteerd en blijven op het land achter. Soms eet onze hond Bella er enkele op, die is een echte kool liefhebster. Met name het stengelgedeelte van broccoli en savooie kool vindt ze erg lekker.

Als u spruiten bestelt op de Wenteling dit seizoen zult u merken dat de spruiten er niet iedere week het zelfde uit zien. Dat heeft te maken met de twee verschillende rassen die op de Wenteling worden geteeld:
Neptuno is een F1-hybride ras die uniforme spruiten vormt.
Auslese is een zaadvast ras, dat meer verschillende spruiten levert, dat een brede erfelijke basis heeft en waarvan zelf zaad te oogsten is. Van dat laatste maken we dit jaar op de Wenteling voor het eerst gebruik, om dit ras proberen uniformer te krijgen.

Je zou wellicht denken waarom kies je toch niet alleen voor Neptuno als ras, dat is veel makkelijker voor de teler en de consument? Dit jaar merk je dat dit ras een  smallere erfelijke basis heeft dan het andere ras. Een schimmelziekte Mycospaerella zit dit jaar in de spruitenplanten en tast ook de spruiten aan. Bij Neptuno gebeurt dat bij elke plant terwijl bij het ras Auslese lang niet van alle planten de spruiten worden aangetast. Dat is een van de redenen waarom ik ook een zaadvast-ras graag op het land heb staan.

Ik ben benieuwd of u een verschil ziet en proeft als u uw bestelde spruiten bereidt.

Overigens zijn  spruiten een van m’n favoriete groenten om te telen en te oogsten.

Met vriendelijke groet,   Robert Strikkers