Binnenshuis opkweken hoe doe je dat?

Ongeveer drie weken geleden, zie vorige blog ben ik begonnen met het thuis opkweken.Vooraf had ik bij een bekende die hierin ervaring heeft informatie ingewonnen.
Binnenshuis opkweken hoe doe je dat? Wat is handig om te gebruiken? En waar kun je die spullen vinden?

Een propagator ( een mini kweekkastje), verwarming, een thermostaat, kweektray’s en eventueel een groeilamp zijn een aantal belangrijke benodigdheden.
Je kijkt je ogen uit op internet en heb daar menig growshop bezocht, gevuld met benodigdheden om niet alleen een tomatenzaadje tot een plantbare plant op te laten groeien. Als u begrijpt wat ik bedoel.

Uiteindelijk wat spullen aangeschaft en voor het raam van de oude kamer van mijn zoon begonnen. Inmiddels zijn de eerste opgekweekte peultjes buiten geplant.
Omdat ik een kleine tuinderij heb kun je bij de plantenkweker niet altijd het ras bestellen wat je graag zou willen telen. Vandaar dat ik nu van een paar groenten zelf de opkweek doe. Onder andere van bloemkool, die voor wat meer uitdaging dan de peultjes zorgt.
De planten groeiden lang en slap uit, richting het raam. Te weinig licht.
Het blijkt dat planten tijdens hun groeiperiode met name blauwlicht opnemen. Je hebt speciale lampen die in dat spectrum uitblinken: Zogenaamde groeilampen.
Een dergelijke lamp hangt nu boven de plantjes en het gaat nu beter. De plantjes worden steviger en de verhouding bladgrootte en stengellengte ziet er beter uit. Gelukkig maar.
Het is leuk om te doen, maar kost zeker ook de nodige aandacht.

Naast de bloemkolen staat er nu spinazie van het ras “Abundant Bloomsdale” , dat speciaal voor de zaadteelt wordt grootgebracht. En sinds gisteren paprika’s. Twee rassen die speciaal voor buiten bedoeld zijn. Wellicht een gewas dat we hier steeds beter kunnen gaan telen.
Hopelijk kan ik deze paprika’s in de loop van de zomer aan u aanbieden. Voor de eerste groenten van de Wenteling hoeft u niet zo lang te wachten, ik verwacht ze rond half mei!

Ik wens u een goede gezondheid de komende tijd toe.